Huis en inkomen: wat nu als je dood gaat?

Vroeger was het vaak verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Tegenwoordig geldt deze regel nog maar zelden . Toch is het verstandig om zo’n levensverzekering te overwegen.

Want wat als jij of je partner onverwachts overlijdt? Kan degene die overblijft dan de woonlasten nog wel betalen? Als dit niet zo is, kan een ORV uitkomst bieden. Die keert een geldbedrag uit na het overlijden van de verzekeringnemer. Als nabestaande kun je dit geld gebruiken als inkomen of om een (hypotheek)schuld mee af te lossen.

Grote financiële gevolgen

Omdat de verplichting er vaak niet meer is, hebben consumenten in de afgelopen jaren veel minder overlijdensrisicoverzekeringen afgesloten. Ze besparen daarmee premie. Maar omdat de ORV-premies de afgelopen jaar sterk zijn gedaald, levert deze bezuiniging maar weinig op. Terwijl de financiële gevolgen enorm kunnen zijn.

Partnerpensioen

Een goede hypotheekadviseur neemt daarom de tijd om stil te staan bij de gevolgen van overlijden van één van jullie beiden. Een van de vragen die daarbij aan bod komt, is of jullie bij een overlijden recht hebben op een partner- of nabestaandenpensioen. Maar zelfs als dat zo is, is zo’n pensioen lang niet altijd voldoende om de hypotheeklasten mee te kunnen betalen.

Kijk trouwens verder dan alleen de rente en aflossing op je hypotheek. Energie, water en onderhoud zijn ook terugkerende woonlasten. En voor de achterblijvende partner – en eventuele kinderen – moet toch ook geld overblijven voor eten, kleding, studie, sport en vakantie.

Samenwonen

Jullie vorm van samenleven kan ook van invloed zijn. Woon je samen zonder contract? Dan zijn je rechten meestal niet hetzelfde als wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Een goede adviseur wijst je hierop en legt uit wat je in zo’n geval het beste kunt doen.

Meer informatie

In veel situaties is een ORV een goede verzekering tegen plots wegvallend inkomen door overlijden. Wil je hier meer over weten? Bel of mail me dan gerust. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, breng ik alles graag voor je in kaart.

Heb je al een ORV en vraag je je af of deze nog voldoet of misschien wel goedkoper kan? Ook dan ben je bij mij aan het juiste adres.


BRON : LEVENWONEN

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.